Sağlık Haberleri

Yüz Germe

Yüz Germe Ameliyatı

Stres, yer çekimi, sigara, güneşin olumsuz etkileri yaş ilerledikçe insanın yüzünde ortaya çıkmaya başlar. Yaşlanmaya dair ilk belirtiler 30’lu yaşlarda yavaş yavaş görünmeye başlar, 50 li yaşlarda ise yerleşik bir hale gelir. Yaşlanmanın etkileri, yüzü oluşturan tüm dokularda ortaya çıkar. Yüz kemikleri incelir, zayıflar, hacimleri azalır. Kaslar gevşer, zayıflar ve yer çekiminin etkisine yenilerek sarkmaya başlar. Yağ dokusu incelir, zayıflar ve azalır. Yağ dokusunun zayıflaması ile deri buruşur, bollaşır, elastikiyetini yitirir, tüm yumuşak dokular ile birlikte sarkmaya başlar. Bu mekanizma yüzdeki statik çizgileri ortaya çıkarır. Diğer taraftan mimik kasları da yıllarca çalıştığı için üzerini örten deri üzerindeki kıvrımlarının belirginleşmesini sağlar, böylece dinamik çizgiler de ortaya çıkar. Yüz, göz çevresi ve alın çizgilerinin belirginleştiği, yanak, kaş, çene altı, boynun gevşeyip sarktığı, göz kapaklarındaki yağ torbacıklarının belirginleştiği bir duruma gelir. Sonuçta daha yorgun, yaşlı, çökmüş bir görünüm alır. Yüz germe estetiği, ilerleyen yaşın bu tür etkilerini hisseden sağlıklı olan her kişiye uygulanabilir. Yüz germe ameliyatı ile birlikte göz kapağı estetiği, burun ameliyatı, çene büyütme, çene küçültme, çene altına liposuction, yağ ve doku injeksiyonu uygulamaları da yapılabilir.

Yüz estetiği

Yüz, anatomik olarak üç farklı bölgeden oluşur. Gençleştirmeye yönelik olarak yapılacak cerrahi işlem için her bölge ayrı ayrı değerlendirilir. Üst yüz, şakak bölgesi, alın ve kaşlardan oluşur, bu bölgeye uygulanan girişim estetik alın germe işlemidir. Orta yüz, yanak bölgesinden oluşur, bu bölgeye uygulanan girişim estetik orta yüz ya da yanak germe ameliyatıdır. Alt yüz, çene altı ve boyun bölgesinden oluşur, bu bölgeye uygulanan girişim estetik alt yüz ya da boyun germe ameliyatıdır. Yüz üzerindeki her bölgeye tek tek ya da bir arada cerrahi girişim uygulamak mümkündür.

Orta yüz germe (mid-face lift) yani yanak germe ameliyatı, yanakların sarkıklığını gidermeye, yanak derisini germeye yöneliktir. Yanaklar; içermiş olduğu kaslar, yağ tabakası, deri ile birlikte sarkar. Bu işlem, sadece deriyi gerdirerek yapıldığında, geçici çözüm oluşturulur, derindeki yağ tabakası ve kasların sarkıklığı sadece kamufle edilir, kısa süre içinde etkinliğini yitirir. Doğru olan ise yanak kaslarının, üzerindeki yağ tabakası ve kılıfı ile birlikte yukarıya doğru gerdirilmesidir. Böylece yanak dokularının gençlik yıllarındaki pozisyonu kazandırılır, ayrıca üzerini örten derinin de fazlalıkları alınır ve gerginleştirilir.

Yüz germe, teknik detay ve modifikasyonlardan arındırıldığında temel olarak 2 farklı şekilde yapılabilir.

Klasik yüz germe ameliyatı

Bu yöntem, genellikle yanaklardaki sarkmanın yanı sıra yanak derisinde gevşeme, bollaşma, buruşma olan kişilerde tercih edilecek yöntemdir. Ameliyat kulağın ön sınırı boyunca derinin kesilmesi ile başlar. Yanak üzerindeki deri kaldırılır. Yanağın iç dokuları yukarıya doğru çekilerek germe işlemi uygulanır, yanaktaki sarkıklık giderilir. Kaldırılan yanak derisi de ayrıca gerdirilir. Derideki gerdirme sonucu fazlalıklar kesilip çıkarılır, böylece yanaktaki sarkıklığın yanı sıra derideki buruşukluk da giderilmiş olur. Gizli dikişler atılarak ameliyat tamamlanır. Ameliyatın kesisi kulak önü ve kulağın iç kısmından yapıldığı için karşıdan bakıldığında belirgin bir iz kalmaz.

Endoskopik yüz germe ameliyatı

Yüz germe işlemi eğer deride buruşukluk, fazlalık yoksa, sadece yanak dokularının sarkmasından ibaretse endoskopik yöntem uygulanarak yapılır. Endoskopik yüz germe, klasik yüz germe ameliyatıyla karşılaştırıldığında daha genç yaş grubuna hitap etmektedir. Sadece daha canlı görünüm hissetmeye ihtiyacı olan kişilere 30’lu yaşlarda bile uygulanabilir. Bu yöntem, klasik yüz germe ameliyatına göre daha yeni tekniktir. Şakak bölgesinden saçlı deri içinde 2 cm uzunluğunda kesi yapılarak uygulanır. Kesilen yerden içeriye kamera yerleştirilir. Şakak bölgesi ve yanak bölgesinin tüm dokuları, zemindeki kemikten sıyrılır. Kemikten ayrılarak serbestleşen bu dokular yukarıya doğru çekilerek sabitlenir. Kesilen yerler gizli dikişler atılarak kapatılır. Kesiler küçük ve kansız bir ameliyat olduğu için iyileşme süresi de klasik yüz germe ameliyatına göre daha kısa sayılır.

Bu tekniklerden hangisinin uygulanması gerektiğine yanak dokularının gevşeklik, sarkıklık derecesine, deride buruşukluk olup olmadığına bakılarak karar verilir. Bu kriterlere göre bazı hastalarda her iki tekniği bir arada uygulama gereği bile olabilir.

Son zamanlarda yüz germe ameliyatlarında her iki teknik için birbirinden farklı şekilde özel olarak tasarlanmış dokuları asıcı materyaller de kullanıma girmiştir. Bu malzemeler, ameliyat kesilerinin içinden sokularak yerleştirilir, üzerinde bulunan dikensi çıkıntılar sayesinde dokuları tutar, yukarıya doğru çekilerek sabitlendiğinde üzerinde taşıdığı yanak dokusunu da yukarıda asılı olarak tutarlar. Böylece sarkmalar da düzelmiş olur.

Yüz GermeAmeliyat bilgileri

Yüz germe operasyonu, uygun donanıma sahip bir hastanede genel anestezi altında yapılır. İşlem yaklaşık 1,5-2 saat sürer. Hastanede genelde 1 gün yatmak gerekir. Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca yüz, hafif baskılı bir bandaj ile sarılı kalır. Yüz bölgesinde gerginlik, ağrı, morarma, ödem (şişlik), ve deri yüzeyinde uyuşukluk gibi durumlar olabilir, bunların hepsi normal olup ameliyatın doğasında vardır. Çok şiddetli ağrı olmaz, normal ağrı kesici ilaçlar ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Şişlik (ödem) ilk 7-10 gün içinde hızlı bir şekilde azalır, geri kalan ve dikkat çekecek kadar belirgin olmayan hafif şişliğin kaybolması, cildin yüz üzerine tam olarak oturması yaklaşık altı ay sürer. Şişliğin hızla düzeldiği ilk haftalarda deri yüzeyindeki gerginlik hissi ve uyuşukluk da azalarak kaybolur. Uyuşukluğun kalıcı olması çok rastlanan bir durum değildir. Morarmaların kaybolması kişinin hassasiyetine göre değişmektedir. Bu süre bazen hassas bünyeli kişilerde 10 güne kadar uzayabilir. Endoskopik yüz germe uygulamalarında morarmalar biraz daha az olmaktadır. Ameliyattan sonra şişlik ve morarmadan dolayı yüzünüz tanınmayacak bir halde olabilir, bu normaldir, ancak şişlikler ve morluklar azaldıkça, yani yaklaşık 7-10 gün sonra gerçek yüz hatlarınız belirmeye başlar.

Yanaklar yaşın ilerlemesi ile erken dönemlerde etkilenen bölgedir. Sarkma arttıkça bu etki daha çok göze çarpmaya başlar. Estetik yüz germe ameliyatı kişiye uygun tekniğin doğru bir şekilde seçimiyle yapıldığında yılların yıpratıcı etkisini yok eden bir görüntüyü sağlayıcı niteliktedir.
Zaman akıp gitmektedir. Bu akışı durdurmak mümkün değildir. Yüz germe ameliyatı, kişinin yaşlanmasını durduracak etkiye sahip değildir. Yaşlanma, her şeye rağmen devam eden bir süreçtir ve yapılan ameliyattan sonra da devam edecektir. Yüz germe sadece kişinin içinde bulunduğu yaştan daha genç görünmesini sağlayıcı niteliktedir. Yüzünüz ameliyatın ardından normal görünümünü kazandığında yüzünüzde çarpıcı bir gençleşme dikkatinizi çekecektir.
Tavsiye makalelerBurun Estetiği – Alın Germe Ameliyatı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu