Dağıtık Üretim Nedir?
Dağıtık Üretim Nedir?
Gelişmiş ülkelerin büyük bir kısmı enerji ihtiyaçlarını fosil yakıt kullanan ve suyun potansiyel enerjilerinden yararlanabilen ya da nükleer enerjiden yararlanabilen enerji üretim tesisleri vasıtasıyla elde ederler. Mevzu bahis tesisler, üretim verimi açısından iyi rakamlar ortaya çıkartabilecek özelliklere sahiptir. Ancak bu duruma rağmen enerjinin yerleşim birimleri ve sanayi tesislerine ulaştırılabilmesi için son derece uzun enerji iletim hatlarına ihtiyaç duyulur. Bu durum ise, iletim kayıplarına sebebiyet verir.
Elektrik enerjisi üretim tesislerinin kurulacağı bölgenin seçilmesinde ise ekonomik, coğrafi, politik ve güvenliğe dayalı olan endişeler söz konusu olmalıdır. Bu tür durumlar enerji üretiminin önünde büyük bir engel oluşturur.
Dağıtık Elektrik Üretimi ile Fosil Yakıtlar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Düşük üretim kapasiteleri olan ve görmezden gelinen yerel enerji kaynakları son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Bu ilginin sonucunda ise kaynakların daha etkili kullanılabilmesi için ortaya alternatif enerji çözümleri konulmuştur. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları için geliştirilen güneş tarlaları ve rüzgar çiftlikleri kurmak, tesislerin düşük kapasiteli ve dağınık şekilde kurulmalarına rağmen etkili şekilde şebekelere entegre edilmeleri ile sonuçlanmıştır.
Dağınık halde kurulan ve çeşitlilik sahibi olan tesisler ile elde edilen enerjiler “dağıtık üretim” adı ile anılmaktadır.
Fosil yakıtlarda ortaya çıkabilecek olan olumsuz belirtileri bu tür yakıtların geleneksel enerji üretme metodları ile yakından ilişkili olmasına bağlıdır. Bu durum enerji fiyatlarının artışına ve dalgalanmalarına yol açabilmektedir. Diğer yandan fosil kaynakların kullanılması sera gazı salınımı gibi çevreye zarar verebilecek tehdit unsurlarını da oluşturmaktadır.
Dağıtık Elektrik Üretiminin Avantajları Nelerdir?
Bu sorunlara alternatif çözüm olarak gösterilen ve büyük umutlar bağlanan nükleer enerjinin de tehlikeli olduğunun ortaya çıkması insanların günümüzde farklı alternatiflere yönelmesine sebep olmuştur. İşletmelerde yer alan merkezi elektrik güç santrallerinin ileri teknolojiye sahip olması ile birlikte arıza olasılıklarının da azaltılması mümkün hale gelmiştir.
Dağıtık elektrik üretimine geçiş yapıldığı zaman ilk etapta enerji verimliliği elde edilir. Yakıt çeşitliliğinin meydana gelmesi ve etkin risk koruması olması da dağıtık elektrik üretiminin avantajları arasındadır. Esnek yapıya sahip olan dağıtık elektrik üretimi arz sürekliliğini ve güvenliğini de beraberinde getirir. Yöresel kalkınma ve ilave yatırıma ihtiyaç duyulmaması da dağıtık elektrik üretiminin en önemli avantajları arasında yer almaktadır.