Sağlık Haberleri

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Nedir?

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Nedir?

Pek çok kadın için heyecan verici olduğu kadar gizemli bir kavram da olan estetik cerrahinin ne olup ne olmadığı son derece ilgi çekici bir konudur. Özellikle son dönemlerde birçok kadının hayatına bir şekilde değen ‘estetik cerrahi’ kavramı, kendi içinde iki ayrı başlık altında incelenebilir.
Bunları ‘estetik cerrahi’ ve ‘plastik ve rekonstrüktif cerrahi‘ yani daha anlaşılabilir şekli ile yeniden onarım cerrahisi olarak açıklayabiliriz.
Eğer bir hekim, hastasına rekonstrüktif cerrahi uygulaması yapılması gerektiğini söylüyor ise bu durumda hastada bulunan anomalilerin düzeltilmesi gerektiğini söylüyor demektir. Bir nevi ‘yeniden yapmak’ anlamına da gelen rekonstrüktif cerrahinin uygulama alanları arasında yanıkları, yarık dudak problemlerini, yüzde ya da vücudun başka yerlerinde oluşmuş yaralanmaların onarımını, deri ya da yumuşak dokularda meydana gelen tömörlerin ortadan kaldırılmasını ve daha pek çok sorunu sayabiliriz. Kısaca söylemek gerekir ise plastik ve rekonstrüktif cerrahi, hastanın vücut yüzeyinde oluşabilecek olan bütün defektif sorunlar için ideal bir çözüm olarak hekim tarafından hastaya tavsiye edilir ve hekim, bunun için vücuttan eksilen dokuları onarır ve bunlara benzeyen dokular kullanarak onarımı gerçekleştirir.
Rekonstrüktif cerrahinin en çok kullanıldığı alanları saymak gerekirse, şunları söyleyebiliriz.
? Yüzde oluşan şekilsel bozukluklar
? Yarık damak ya da yarık dudak
? Çene, yüz ya da kafa kemiklerinde şekil bozuklukları
? Kulaktaki şekil bozuklukları
? Burun şekil bozuklukları
? Kanserden sonra meme onarımı
? Memede şekil bozuklukları
? Genital organlarda şekil onarımları
? Ellerde ve ayaklarda oluşan şekilsel sorunlar
? Yanık kaynaklı problemler
Hekim, hastası için rekonstrüktif cerrahi kararı verirken, hastaya en az zarar verecek yöntemi seçer. Bu, cerrahi bir girişim için ilk ve en temel kuraldır. Hekimin, hastanın sorunu ile ilgili önceki amacı onarımdır. Ancak hastada doku kaybı ortaya çıkmış ise bu durumda deri yaması, hekim için iyi bir alternatiftir. Eğer, hastanın dokuları bu işlem için de yeterli ve uygun değil ise bu durumda ‘flep’ adı verilen teknik kullanılarak hasta için en ideal çözüm elde edilir.
Plastik ve rekonstrüktif cerrahi, estetik cerrahi bilimi için oldukça önemli bir başlıktır. Genel olarak mecburi hallerde kullanılan ve hastanın görünümünde kayda değer bir farklılaşmaya katkı sağlayan bu cerrahi girişim psikolojik boyutu ile de ele alınmalıdır. İster doğumsal ister travma sonrası olsun, meydana gelen çeşitli deformasyonlar hastanın psikolojisi için büyük bir sorun olabilir. Kişinin beden imajı üzerinde çok büyük oranda olumsuz etkiye sahip olan bu anomaliler, kişinin kendisi ve çevresi ile olan ilişkisini, hastanın sosyalleşme sürecini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, plastik ve rekonstrüktif cerrahi sonrasında hastalara ciddi anlamda psikolojik destek verilerek, yeni süreci içselleştirmeleri de sağlanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu